,In een wereld die worstelt met klimaatverandering, uitputting van hulpbronnen en aantasting van het milieu, is het noodzakelijk dat we onze mindset veranderen in de richting van duurzaamheid. Ik weet werkend met bruggen en gangways in de maritieme en offshore-sector, de hoeksteen van de wereldhandel en energieproductie, als geen ander dat er ongekende uitdagingen zijn”, zegt Hendrik van der Ham, CEO van Bridges2000.

Zijn bedrijf bouwt en verhuurt op een duurzame manier bruggen en gangways. Daarnaast ondersteunt het team van Bridges2000 duurzame initiatieven.

Worstelingen

,,Er zijn op alle niveaus milieuproblemen en zelfs technologische verstoringen. De marketingmanagers in de maritieme & offshoresector erkennen dat bedrijven, om in de toekomst te gedijen, aanzienlijke transformaties moeten ondergaan. Dat brengt vaak een steile leercurve en tal van worstelingen met zich mee, maar leidt uiteindelijk tot duurzamere en wenselijkere situaties”, vervolgt Van der Ham.

Transformatie

,,In elke sector begint transformatie met het erkennen van de noodzaak van verandering. Maritieme en offshore-bedrijven moeten in de praktijk verduurzamen. Deze transitie vereist een aanzienlijke leercurve omdat de organisaties zich moeten aanpassen aan nieuwe technologieën, milieunormen en operationele strategieën. Hier volgen enkele praktijkvoorbeelden.”

Concurrentievermogen

,,Maersk, een van ’s werelds grootste rederijen, begon bijvoorbeeld aan een transformatiereis door over te stappen op schonere en duurzamere scheepvaartoperaties. De rederij stond voor de uitdaging om te investeren in emissiearme schepen en herziening van de operationele processen. De leercurve stelde Maersk uiteindelijk in staat om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en zich aan te passen aan de wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen. Hun strijd maakte de weg vrij voor meer milieuverantwoordelijkheid en concurrentievermogen op lange termijn.”

Groene energie

,,Het Noorse Equinor heeft fors geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen, met name offshore windparken. Deze transitie is een uitdaging geweest, gezien de complexiteit van het beheer van offshore-installaties en de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. De focus en strijd van Equinor op het gebied van duurzaamheid heeft echter niet alleen hun reputatie verbeterd, maar hen ook gepositioneerd als een belangrijke speler in de opkomende markt voor groene energie.”

Decommissioning

,,Een ander belangrijk aspect van transformatie is het vermogen om uitdagingen om te zetten in kansen of om bestaande middelen te transformeren naar nieuwe activa of assets. Bijvoorbeeld ontmanteling van offshore olieen gasplatformen ofwel decommissioning. Het is een nieuwe weg naar groei en duurzaamheid. Zo zag Aker Solutions, een Noors bedrijf gespecialiseerd in offshore engineering en services, een kans in ontmanteling. Door hun expertise te herpositioneren, zijn ze uitgegroeid tot een toonaangevende speler in decommissioning.”

Conclusie

,,Transformatie in de maritieme en offshore sector is niet zonder strijd, maar heeft wel een duidelijk doel. Ze dient als de leercurve die organisaties moeten overwinnen om duurzamer te worden en zichzelf gunstig te positioneren in de industrie. Bedrijven als Maersk, Equinor en Aker Solutions hebben aangetoond dat het omarmen van duurzaamheid kan leiden tot zeer wenselijke resultaten.”

Omarmen

,,De maritieme en offshore sector evolueert snel en bedrijven die zich verzetten tegen transformatie kunnen op de lange termijn in het nadeel zijn. Het omarmen van verandering, leren van de uitdagingen en het effectief gebruiken van middelen kan deze strijd omzetten in waardevolle activa. Op deze manier kan de maritieme en offshore sector door de golven van verandering navigeren naar een duurzamere en nog welvarendere toekomst”, onderstreept de ondernemer van Bridges2000.

Hendrik van der Ham BRIDGES2000

VRAAG NU EEN OFFERTE AAN

Als het snel en veilig moet, is Bridges2000 de ideale partner. Wij staan 24/7 voor u klaar.